Kawan-kawan... Tq friends..

Tuesday, December 31, 2013

Dari 1 Januari hingga 31 Disember 2013

Projek sepanjang 2013



Sepanjang tahun 2013 saya berjaya menulis 60 blog entries termasuk entry ini.. tahun ni macam rajin sikit mengupdate.. hihi.. Sehingga saat ini, blog ini dah ada 249 250 followers yang cun melecun semuanya... terima kasih semua.. kalian memang bloggers yang baik hati dan gorgeous... tahun 2012 ada 212.. sewonok bertingkat-tingkat.. hehehe..earning nuffnang pun takdelah banyak.. seminggu dapat la collect seringgit.. haha.. biarkan dia.. nanti bila tiba masanya kita korek itu tabung nuffnang.. miahahaha tahun ni juga berjaya melaksanakan misi ke Bandung.. hihi..

Projek tahun 2013 juga tidaklah banyak.. jahit dan crochet suka-suka saja.. pencapaian paling bagus rasanya bila saya dapat siapkan Quilt untuk Adlina.. single sized quilt yang tertangguh sejak saya mengandungkan Aman (Mei 2011) dan akhirnya siap sebelum saya melahirkan adik kepada Aman (Jun 2013).. Alhamdulillah...

Tahun 2013 juga saya terjebak dalam home organizing.. sebelum ni banyak sewing room organizing je.. tapi tahun ni terjebak dengan geng-geng home organizing Malaysia.. memang seronok dan macam-macam idea dan tips yang dikongsi bersama.. Saya masih bertatih lagi bab ni.. bab home deco pun masih merangkak juga... masih belajar.. saya bukan orang kreatif.. jadi saya kena belajar semuanya.. hihihi.. dan yang seronoknya PapaD juga nampaknya menunjukkan minat juga ke arah ini.. ye lah.. hari-hari saya sebut benda ni.. lama-lama termasuk juga ke dalam hati sanubarinya.. miahahaha... ;)

Anak-anak pun Alhamdulillah... masa memula mengandungkan anak keempat saya sangat risau.. macam-macam saya fikir..macam mana lah saya nak uruskan anak-anak.. saya tiada pembantu rumah.. mak abah jauh.. bertukar tempat kerja pula.. Apapun, saya bersyukur sangat-sangat.. Allah permudahkan banyak urusan saya dan keluarga.. Saya amat bersyukur dengan segala nikmat yang Allah beri.. Semoga saya dapat menjadi hambaNya yang lebih baik dari hari ke hari.. memang itu doa saya setiap hari.. Amin...

Till then.. Selamat menyambut tahun baru 2014!
Take care dan jumpa lagi!

Love,
zila@mamadaniel

Monday, December 23, 2013

Dari LSN ke bilik jahit mamadaniel... :)

Assalamualaikum..

Lepas balik dari Penang aritu, saya ajak la papaD ke LSN pula..
Actually bukan ajak la.. paksa rela.. miahahaha..
Dia ikutkan saja.. sebelum muncung panjang sedepa.. hahaha

Tujuan murni ke sana.. memang dah lama saya nak beli extension wide table untuk mesin jahit..
Dah lama tahan diri ni.. sebab LSN promo kata nak sale hujung tahun.. jadi saya sabar je.. haha..
Dapat juga beli..yang ni dapat diskaun 20%.. dari RM158.00 jadi RM126.40
Memula tak boleh pasang.. tak boleh masuk rapat.. Saya call LSN, customer service tu kata memang ketat, kena tolak kuat-kuat sikit.. saya kata kalau tak boleh jugak saya gi tukar ek.. dia kata ok.. Pastu saya tanya Kak Mila @ blogrimbun.. Kak Mila pun kata ketat sikit.. Bila saya try memang kena tolak(hentak) kuat sikit baru la masuk elok.. tapi ni pun tak berapa puas hati la.. sebab macam senget.. huhu..nasib..




Saya juga beli rak benang yang kecil ini.. kecil sahaja.. boleh letak 25 benang je.. hehe.. ini adalah pembelian tidak dirancang.. last-last nak bayar tu terambil pulak.. hahaha.. nasib baik cukup duit nak bayar..

Lagi satu yang saya memang aim nak beli kat LSN adalah Walking Foot (7mm) tu.. yang ni bukan jenama Brother tau.. jadi perasaan memang agak cuak sekarang.. saya baru je guna sekali..dengan penuh berhati-hati.. speed mesin pun tengah-tengah je.. press pun perlahan je.. hihihi..takut patah.. jadi quilting pun slow motion je.. hahahaha..

Pastu beli pin berbunga dan safety pins..

Itu je yang dibawa balik ke rumah..
hehehe..

Alang-alang dah bawak masuk barang baru.. kita pun mengemas la sikit..
Ingat tak storage box yang kita beli kat SSF Penang tu..

Jadi kita susun la kain-kain kita yang saiznya sangat cinonit..

ini banyak fat quarter atau lebih kecil saiznya.. saiz yang masih boleh dilipat la..
hmmmm.. tak banyak biru kan... hmmmm...

yang bawah tu scrap yang lebih kecil.. tapi takde la kecik sangat-sangat..
kalau setakat 2 inci tu ada la.. tapi panjang.. masih boleh digunakan untuk macam-macam projek..
storage box bawah tu main sumbat je.. sebab tak boleh nak lipat dan susun macam box atas tu..
Saya suka bekas yang boleh nampak macam ni...
Macam kena cari lagi bekas ni.. hihihi..

macam ni la keadaannya.. tidak lah kemas sangat.. tapi boleh la.. kemas satu tingkat je almari ni.. tingkat tengah.. tingkat atas dan bawah nak amik gambar pun tak sanggup.. miahahaha.. bekas rotan warna putih tu ada charm pack yang disayangi.. pastu bawah tu dalam beg kertas purple dan dalam plastik tu kain belum prewash lagi.. yang tengah-tengah tu terpaksa susun je macam tu sebab bekas tak muat.. nampak? memang kena cari lagi bekas ni kan..kan..kan..... hihihi...

ini pula bakul sampah yang baru.. kecik je ni.. elok untuk letak atas meja dalam bilik jahit ni.. bukan untuk letak sampah.. tapi untuk letak fabric scrap yang disayangi.. ini saya beli kat kedai buku kat dalam Warta Bangi.. dan gambar yang kecik bawah tu adalah desk organizer yang berwarna-warni.. beli online dekat lelong.my.. bukan untuk bilik jahit sebenarnya.. untuk meja solek kita.. hihi.. ;)

owh.. hujung tahun ni macam-macam sale ada..
nanti nak cerita pasal lawatan singkat saya ke Big Bad Wolf secara solo pula..
dengar cerita Cottage Patch pun buat sales jugak! alamak!
hahaha..

Hingga jumpa lagi di lain entry
Take care!
:)

Wednesday, December 18, 2013

Friday, December 13, 2013

Hasil tangkapan di Penang.. ;)

Assalamualaikum..

Pergi ke Penang 3 malam..
Dapat berjalan 1 hari je..
Sebab hari lain terperap kat bilik hotel..
Tapi mak tak kisah.. sebab 1 hari mak boleh cover semua.. hihihi

Dapat makan Nasi Beriyani Claypot Kapitan..
Dapat makan Pasemboq Gurney Drive.. pastu siap tapau makan kat hotel.. haha..
Dapat makan char keow teow Sg Dua..
Cuma tak sempat makan Mee Ketam kat Sungai Dua.. belum rezeki kami..

Saya dapat ke kedai Friendship Quilts ini..
Kedai ni Mamahakimi yang bagitau.. gambar ni pun dari Mamahakimi juga..
Thanks my fren! hihihi..
Kitorang sampai Gurney Drive awal sangat.. gerai pasemboq pun belum beroperasi..haha..
Jadi kami round situ.. nasib baik buka kedai ni...
Saya masuk berdukungkan Dzarif.. jadi tak dapat la membelek sakan..
Saya cuma dapat tangkap ini flower pins..

Lama dah teringin nak beli.. Aritu risik-risik kat Yee Button pun takde.. dah habis stock..

Lepas tu, semasa kami pusing-pusing Georgetown, kami ternampak SSF..
miahahaha... sungguh menggelitik hati ini..meronta-ronta kalbu nak masuk SSF.. dah terlepas jalan masuk.. kami pusing satu round lagi.. almaklumlah.. banyak jalan sehala sini.. kami tak paham sangat jalan kat Penang ni..hehe.. akhirnya dapat juga singgah SSF..
PapaD tanya.. nak beli apa kat sini? Saya jawab nak beli dulang je..
hehe..
dulang saja?? mana mungkin...

jadi...
inilah hasil tangkapan di SSF Penang


1. Storage organizer 3 compartments (RM5.90) - untuk drawer PapaD
2. Storage organizer 6 compartments (RM7.90) - untuk drawer PapaD
3. Drawer divider 10cm height (RM12.90) - untuk bilik jahit 
4. Storage box (RM11.90) - untuk bilik jahit juga, nak simpan small cut fabrics
5. Fridge lock (RM7.90) - bagi mengelakkan si kenit bukak tutup peti ais sesuka hati..
6. Storage basket bertangkai (RM6.80) - ini mak dah mengidam lama.. haritu jumpa warna hijau..nak putih..
7. Serving tray (RM9.90)- haaaa.. inilah dulang yang mak sebut tadi... betul kan mak beli dulang??? hihi
8. Spice jar set (RM10.00) - nak ganti bekas garam dan serbuk kunyit kat dapur ku yang cinonit itu..
9. Airtight clips (RM4.00) - saja beli.. sebab seronok tengok ada 2-3 size satu plastik.. hihi..

Ala.. sembilan je barangnya pun... tak banyak kan... hihihi.. ini semua untuk projek home organizing pelan-pelan kayuh mamaD.. miahahaha... bila nak kemas tak tawwww...

Semasa di Penang juga sakit lutut yang saya deritai semakin menjadi-jadi..
Sambil-sambil jaga anak, sambil-sambil google search..
Baca punya baca saya terus decide nak try ephyra.. terus sms tanya dealer ephyra ni kat Penang..
Saya kata saya nak beli dan kalau boleh hantar ke hotel saya nak malam tu juga..
Dealer tu kata ok.. jadi memang rezeki terus dapat minum ephyra ni..
baru seminggu minum.. so belum boleh review lagi.. 
cuma yang saya perasan, saya kurang penat.. rasa banyak tenaga.. tapi perut jadi cepat lapar pula.. aishhh... tak begitu elok untuk diet mak di situ... hihihi

Dan ini adalah hasil tangkapan cenderahati..
 coaster manik...

coaster kerawang..

keychains.. berkenan betul basikal biru tu..

okey.. coaster dah guna kat ofis..hehe..
suka!

Itu sahaja hasil tangkapan menjala di Pulau Pinang..
Lepas ni nak cerita hasil tangkapan di LSN year end sale pulak!
hahaha...
Pastu duit dah habis.. dok diam-diam kat rumah..
hahaha..

Okey..jumpa lagi!
take care!
:D

Wednesday, December 11, 2013

Kenangan dari Pulau Pinang...

Assalamualaikum...
Minggu lepas kami ke Pulau Pinang..
Mengikut PapaD yang ada urusan tugas di sana..
Maka MamaD pun ikut la.. angkut la 3 hero..
Memula fikir boleh ke saya handle mereka ini bersendirian di hotel nanti..
Tapi bila fikir lagi teruk kalau kena tinggal kat rumah..
Maka tawakal saja, pejam mata, takmoh pikir panjang-panjang dan follow saja!
haha..

Sebelum ke Penang, saya ke Multifilla.. ada sedikit pesanan dari orang Penang.. hihihi..
Jadi dah berjanji-janji..nanti nak jumpa di Penang..
First time nak blind date nih..
hihihi..

Nak dijadikan cerita.. orang Penang itu anaknya kena admit hospital pula.. Jadinya lari la plan kami nak bertemu.. Kesian pula dengan mereka.. sibuk nak urus anak lagi.. sibuk pula nak jumpa kita.. maka saya decide takpelah.. mungkin takde rezeki nak jumpa.. mungkin nanti saya boleh pos saja barang-barang itu..

Bila PapaD dah habis tugasannya, saya pun bagitau la.. sahabat saya ni anaknya di hospital.. cemaner? PapaD kata dah alang-alang di sini... takkan nak dipos pula barang-barang itu kan..
Maka.. kami pun pergi  ke hospital tu dengan bantuan Waze dan Sygic.. hihihi...

Dari Tanjung Bungah..
Ke Georgetown..
Kemudian ke Bayan Baru..

:)

Maka dapat la berjumpa dengan Cik Marie!
dan anak serta suaminya..

dan dapat lah hantar barang-barang pesanan Cik Marie..

Tapi mak malu..
Sebab cik Marie bagi saya kenang-kenangan dari Pulau Pinang..
tapi saya tak bawak apa-apa pun..
huhuhu..
malu ai...

Cik Marie bagi saya ini tau..

fabric untuk buat apron..
hehe..
sayangnya nak potong..
kalau jadi apron pun, mungkin sayang nak pakai.. nanti kotor kena sabun basuh pinggan... hehehe..

dan cik marie pun hadiahkan kita ini..


majalah  patchwork..aiii like!!!
belum pun sempat nak membelek lagi ni.. hihihi..

Terima kasih cik marie..
Pertemuan pertama.. terasa mesra.. macam pernah bersahabat lama..
semoga hubungan silaturrahim ini berkekalan hendaknya...
Amin..

okey.. kami memang tak ambil gambar bersama..
satu sebab mak malu badan tengah gebu..
dua sebab mak sangat comot sememeh anak beranak..
dan tiga sebab kat hospital kot.. mak segan nak bergambar sakan..
hahaha..

okeylah..
nanti kita nak story hasil tangkapan lain di Pulau Pinang pulak..
Stay tuned ek!
:P

dan tarikh hari ni cantik
11.12.13
wajib ada 1 entry untuk para blogger hari ini..
hahaha..

Take care everybody!
Jumpa lagi!
:)

Friday, December 6, 2013

.Dzarif.enam.bulan.

Assalamualaikum..
Genap enam bulan dah si kenit hidung kembang kuat melalak saya ni..
hehehe..


Dzarif maknanya periang..
dia memang senang gelak..
terkuis perut sikit pun dia gelak..
geli agaknya...
tapi time dia baik la..
time angin monsoon dia datang..
hamik kawww..
melalak melolong punya kategori okeh..
abang-abang yang lain memang kalah dengan ini hero air mata..
hahaha..
apapun.. Alhamdulillah.. syukur sangat-sangat.. perkembangannya seperti bayi lain.. dalam melolong-lolong tu dapat juga dia meniarap dan sekarang mengangkat-angkat punggung untuk cuba merangkak.. ada masa dia ke depan.. ada masa dia mengundur ke belakang.. ikut tahap excitement.. hahahaha..
 dia memang jaki betul tengok saya ke hulu ke hilir sambil dia terbaring depan tv.. hangat hati la tu mama tak peduli kat dia..meraung lagi.. ada masa saya terpaksa mendukung dia sebelah tangan dan kemudian menyapu sampah dengan sebelah tangan lagi.. sapu  ala kadar namanya.. hehe..mana yang sempat la nak.. hahah.. kalau bab menceceh hal anak memang terror la makcik nih.. muahahahaha...


Dzarif... muka kategori tercengang jugak!
muahahaha

Actually nak tunjuk watermark baharu.. (sejak bila ejaan baru tukar ke baharu ek???)
comel tak? kiut tak watermark itu? :P
Watermark ni makcik tempah dengan cik sue.. boleh terjah blog suesukasusun untuk maklumat lanjut ek..
rajin dia melayan saya.. sekejap je dah siap ni... orang terror beb.. cuba suruh makcik ni.. mau berbulan baru siap border.. muahahahah...

Okeylah...
Jumpa lagi.. Take care!

Wednesday, December 4, 2013

Friday, November 29, 2013

Si Petak Sembilan... kisah kain background

Assalamualaikum...

Nine patch saya yang berwarna biru ini telah berjaya dicantum minggu lepas..


bersungguh-sungguh makcik merempit balik rumah masa lunch break Jumaat lepas tau..
sempat cantum semua.. rasanya hatiku riang gembira selama seminggu sebab dapat belai-belai mesin jahit ku..muahahahaha..

Pastu kita potong la kain background.. 
Kejadian ini berlaku pada hari Ahad lepas.. lepas Subuh.. dapat peluang dalam sejam.. hehehe.. jadiklah..

Saya pilih warna kelabu.. nak kata kelabu sangat tu tidak la... light grey.. kalau tak silap fabrik ni saya beli di Cottage Patch beberapa tahun yang lalu.. hahaha... nasib baik ada si kelabu ni.. kalau tidak mau makcik meroyan ajak papaD ke CP nun jauh di Ampang semata-mata nak cari background si petak sembilan ini.. hihihi..

okey..jom kita main roller cutter..


Memula kita potong square bersaiz 10 inci sebanyak 2 keping.. pastu potong dua di  tengah-tengah dan potong lagi sekali untuk dapatkan 4 segi tiga itu.. Untuk 4 blok nine-patch tu kita perlukan 6 segi tiga ini.


Kemudian kita potong pula square yang bersaiz 5.25 inci ini.. pastu potong tengah.. jadikan 2 segi tiga seperti gambar di atas.. kita perlukan 4 keping segi tiga.. yang ini untuk bucu hujung runner kita nanti..

Untuk rujukan di masa hadapan, saya kena tulis ini semua.. almaklumlah..pattern makcik selalu hilang entah ke mana.. organized la sangat kan kan kan.. muahahaha..

Bila siap potong. jom main susun-susun...


Masa susun ni macam pening sikit.. cemaner nak temukan bucu-bucu segi tiga tu...
Pastu tanya-tanya sahabat fb.. diorg kata betul susunan ni..
Saya pun pin-pinkan.. yang penting cantum blok yang tengah dulu dengan segi tiga segi tiga yang besar itu..

Kemudian di suatu pagi yang hening kira-kira jam 3.30 pagi saya pun terjaga dari tidur.. Dzarif bangun merengek, lepas susukan dia mata jadi cerah pulak (hahaha..konon.. sebenarnya kerana termimpi-mimpikan projek yang belum siap ini..) bersungguh kan makcik bangun dan kemudian mencantum-cantumkan background fabric dengan 9 patch blocks itu.. tapi sejam je pun.. pkl 4.30 tidur balik.. hahaha.. jadi belum siap cantum pun.. nanti dah siap kita tunjuk ek.. takde plak dah tercerah mata jam 3 pagi.. hahaha..

Okeylah..
Jumpa lagi ek..
Take care..
:D

Tuesday, November 19, 2013

My nine patch block to-be..in blue lagi!

Assalamualaikum..
Hai...

Saya ni giannnn sangat nak menjahit... dah lama sangat tak belai mesin jahit..
Tetiba Kak Zura Lovemelots menyeru-menyeru di Quilt group kat fb untuk join satu projek kecil-kecilan.. Kecil bagi orang yang terror ek.. bagi mak yang kadang-kadang pegang mesin ni, projek ini agak mega-megaan juga tau.. hahaha.. Projek Simply Small Sewing ini A Quilting Life yang organised. Boleh terjah sana untuk details ek.. :) Maka bila diseru-seru ni.. mak pun tergoda untuk follow sekali... gian aihhh!

 Hujung minggu lepas dapat pula peluang balik kampung..hantar Daniel cuti sekolah ni.. biar dia dok kampung teman tok mak dan tok abah..hehe..Kat kampung saya dah target dah nak racik-carik kain biru ku.. koleksi From Siam With Love..Lama simpan kain ni.. sayang!! hiihiii... 

Mak saya dan kakak ipar pun berminat nak belajar patchwork ni.. mak dah ada dah set rotary cutter, ruler dan cutting mat tu.. jadi mudah la kerja kita.. Kat kampung pun ramai orang boleh tolong pegang budak kenit secara bergilir-gilir.. hihihhi.. Jadi dapatlah makcik ni peluang racik kain sambil tolong tunjuk cara yang selamat menggunakan rotary cutter tu.. :D

Projek ni kena buat 4 keping nine-patch blocks dari 2.5 inches squares.. Untuk buat satu runner yang kecil.. Kalau nak buat besar pun boleh.. tambah saja nine-patch block itu..


Saya pilih 9 fabrik yang berbeza dan potong la jadi empat segi sama bersaiz 2.5 inci..cinonit jer.. Kononnya nak buat nine-patch blocks yang pelbagai susunan.. sebab tu saya tak cantum dulu.. saya racik dulu.. kalau nak cepat kita boleh potong kain 2.5 inci lebar ni panjang-panjang, cantum dulu dan kemudian baru racik-racik 2.5 inci.. boleh bayangkan kan? :D

Saja susun-susun ni.. nak cari padanan paling cun la kononnya...hahaha


dan yang dah jahitnya cuma ini...


haha.. ini je yang sempat.. sebelum si kenit ini dah pun melolong.. hohoho


ini pun saya jahit sebab nak tunjuk kat mak dan kakak ipar bagaimana nak dapatkan cantuman yang tepat.. dan belakangnya mesti jadi begini..


ada masa nak pin siap-siap squares ni..
dapat je peluang pegang mesin, aii terus merempit.. haha.. berangan!
hari ni kat group semua dah siap cantum u!!! mak memang always ketinggalan keretapi! 
hahaha..

Okeylah..jumpa lagi ek!
Take care!
:)

Friday, November 15, 2013

Penang-Langkawi Trip

Assalamualaikum..

Lama juga kita tak bersiaran..
Sebab takde projek nak cerita..
Projek menjahit memang tak jalan..
Projek crochet berjalan dengan perlahan..
Projek cross stitch macam dah karam...
muahahaha..
dah.. jom cerita pasal jalan-jalan..
hihihi..

Minggu lepas kita cuti-cuti Malaysia..
Cuti sebelum cuti sekolah.. boleh?
haha.. memontengkan anak-anak.. nasib baik exam semua dah settle..


Gambar tak banyak pun.. bawak budak kenit-kenit berjalan memang tak ingat la nak bergambar sakan.. lagipun badan tengah gebu sangat ni.. memang malas nak berposing bagai.. hahaha...

Masa kat Penang, kami cuba terjah tempat-tempat makan yang blogger food lover kata sedap. Dapatlah merasa Nasi Kandar Line Clear dan Roti Canai Jalan Transfer serta Pasembur Hindustan Gurney Drive.. antara ketiga-tiga tu, Pasembur menari hindustan tu la yang paling aiii terkenang sampai sekarang... memang aii like.. Sapa gi Penang tapaukan untuk makcik ek.. hahahahah... ;P Kitorang satu malam je kat Penang, bermalam kat Rumah Peranginan Persekutuan kat Jalan Scott.. Suka RPP ni.. selesa..dan yang penting murah.. haha.. cuma aircond je la wei... tak tahan tok mak kita.. hehe.. trip kali ni tok mak dan tok abah follow sekali.. sambil berjalan sambil tolong kawal askar-askar ku.. hihihi... :)


Kami dok Langkawi 3 malam.. Saya takde shopping sangat pun.. cuma beli coklat..  Pyrex cuma beli 3 biji.. Beli flask dan mug batik.. berkenan sangat.. dan perfume.. hihi.. Kami bawa satu beg extra khas untuk letak barang-barang yang diborong.. gagah la PapaD dan atok abah mengangkat beg-beg itu.. Tok mak cuma beli 1 set cawan dan mug batik dan perfume juga..

Seminggu lebih tok mak dan tok abah bersama-sama dengan kitorang.. Masa nak balik, tok mak kata tok abah bergenang air mata.. dalam kereta meleleh juga air mata tok abah.. huhu.. Sepanjang seminggu memang Aman rapat sangat dengan tok abah.. Ke hulu ke hilir berpegang berdukung dengan atok.. huhu.. Kalau lagi lama mau dimintaknya bawak Aman balik kampung... uwaaa.. nanti mak dia plak yang meraung... hahaha...


okey.. nak tunjuk juga projek crochet yang siput.. hihihi...
mengait dalam kereta pergi balik kerja.. kalau jalan jammed dapat la 30 minit.. kalau jalan baik, dapat la 15 minit.. boleh la kan.. kalau dah gian, kat memana pun boleh.. haha..
Sekarang memang sangat gian nak menjahit.. windduuuu nv30 ku!!

Oklah. jumpa lagi..
take care ek!
:)
dan selamat cuti sekolah semua!

Friday, November 1, 2013

My Ticker Tape

sudah siap!!!

Ticker tape on canvas
versi mamadaniel
proudly made in Malaysia


ok tak?
cantik tak ni?
hihihi..


yang ni masa separuh jalan hari tu..

close up sikit..
banyak scrap yang saya guna adalah dari cik zara..
saya punya sikit-sikit je..
:)
okey.. jangan muak ek.. tayang menayang gambar lebih sikit..haha..


memang tak boleh tanding la dengan crazy mom quilts punya ticker tape..
tapi apa pun.. saya sangat gembira dengan hasil ticker tape on canvas saya ini..
:)

dan


masa tulis blog entry ni saya tengah rindu dengan budak kenit ni..
kesayangan atok abah ni.. pandai buat hal sendiri dia ni.. maklumlah.. ada adik kecik semasa dia pun masih kecik.. pandai buat hal sendiri tu maknanya panjat kerusi dan naik meja makan.. tolong angkat dan kemas baju yang dah lipat.. kemas pinggan mangkuk.. bukak peti ais..selongkar tong sampah.. haha.. tapi atok sayang dia.. sebab dia senang dijaga.. :) bagi susu dia pun tidur..masuk buai pun dah tak payah berdondang sayang.. hihi.. dulu kecik2 kuat meraung juga.. tapi sekarang dah ok dah.. :) Alhamdulillah..

Oklah.. jumpa lagi!
Take care!
♥♥♥♥


Saturday, October 26, 2013

Selamat hari lahir tok mak!

sweet seventy mak!
sayang mak sangat-sangat!
:)


potong kek dengan cucu-cucu..
early celebration masa aidiladha aritu..

mak..selamat hari lahir..
segala doa yang baik-baik hanya untuk mak dan abah..
dan semoga Allah makbulkan segala doa mak dan abah..
amin..
:)


ini projek menjahit dengan mak..
buat sarung bantal..
mesti lah sepasang kan..
untuk mak dan abah..
hihi..

:D
oklah..
sehingga jumpa lagi..
sayangilah mak dan abah kita
:)
Take care!
♥♥♥♥

Sunday, October 20, 2013

kemas laci.. laci kemas

Assalam..

Mari lihat laci..
Baru siap balut kotak..
Actually..bukan senang nak balut kotak-kitak ni..
Puas saya menggoogle..mencari cara yang paling mudah..paling jimat kertas.. dan paling cun.. hihihi
Jadi inilah hasilnya..

Laci kat office..
Office baru..
Jadi sebab tu la barang tak banyak lagi..
Tengok la dua tiga bulan lagi..
hahaha..


Kemas tak?
Harus tayang masa kemas ni..
Nanti dah ribut taufan melanda.. mana sempatnya nak susun-susun pen ni..
hahaha..



Yang last ni tak siap lagi balut..
Kena ke kedai lagi mencari matching wrapping paper.. macam tak cun pula semuanya kotak-kotak.. kena la ada bunga-bunga sikit.. tak pun design hati hati ke.. hihihi...
ini adalah divider untuk laci meja jahitku..kena tambah lagi.. tak cukup divider lagi..

Cara nak balut ni saya buat lebih kurang style stoonybrookhouse.. 
Nanti dah siap ai tayang ek..
Hehe..

Aduhai.. rindunya kat mesin jahit..
Bila la nak menjahit semula ni..
Owh.. windu...!
hihihi..

Jumpa lagi!
Take care...
♥♥♥♥

Wednesday, October 16, 2013

Amar Danish is now 5!

Selamat hari lahir Amar Danish..
yang ke lima..
macam baru je rasa melahirkan dia..
hehe..


Amar Danish yang sangat playful..
Dia lah yang paling suka bergurau..dan dialah yang paling kuat melalak..
Jangan la abang niel dia marah sikit.. sentap memanjang.. 
kalau mama marah.. dia gelak-gelak je.. bukannya takut pun.. haishh...
Gambar tu dia sedang berlakon jadi baby yang kena bedung.. sambil dibedung sambil buat gaya baby berbunyi.. (dapat bayangkan tak? hehehe...) mama la yang melayan dia main tu.. haha..

Muka Dzarif macam muka Danish kan?
Nanti Dzarif dah besar kita tengok balik ek..
hehe..

makan pun nak abang suap.. haha.. budak manja!

Selamat hari lahir Amar Danish sayang..
Semoga menjadi anak yang soleh.. sihat sejahtera, bahagia dunia dan akhirat..
Papa, Mama, Abang, Aman dan Dzarif sayang Amar sangat-sangat..

:)

♥♥♥♥

Friday, October 11, 2013

Orange Peel MamaDaniel

yang baru ada 27 blok..
hahaha..
belum berkembang mekar lagi blok-blok ini..
hahaha..
layan...


time semangat kemain lagi.. hari-hari pulun menjahit dalam keta..
tapi sekarang dah tak berapa semangat dah..
huhuhu.. memang rajin menambah ufo kan...
muahahaa..


akan mencari semangat itu kembali..
akan siapkan suatu hari nanti..
fighting!
hahaha..

Selamat menyambut Aidil Adha minggu depan..
Jaga kesihatan ek.. makan daging berpada-pada ek.. hehe...
Jumpa lagi..Take care!
♥♥♥♥

Wednesday, October 9, 2013