Kawan-kawan... Tq friends..

Thursday, December 31, 2009

Happy New Year 2010...!!!



.t.o. .b.e.
.c.o.n.t.i.n.u.e.d.

Sunday, December 27, 2009

Before 2009 ends


Salam... and happy holiday..

Before 2009 ends, i want to show something I'm so happy about..

...DIAMONDS...

Eventhough, I have not finish all the diamonds needed, i just can't wait to show this in my final post before 2010 comes...
Tak sabar betul nak tunjuk walaupun sebenarnya jauh lagi nak siap.. hehe.. suka sangat tengok hasilnya.. saya cadang nak letak hexagon warna peach di antara diamonds tu.. ok ke? ok kot... hehe.. sukanyer... lalala..lalala..lalala..

Wishing everybody a happy holiday and a happy new year...!

Luv,
zila

Monday, December 14, 2009

IKEBANA PROJECT - Part 2

Salam...

I've finished my course.. At last.. after 6 1/2 months of joy and tears.. ;)

Sekarang masa untuk saya kembali ke kedudukan asal, walaupun belum sepenuhnya. I'm adjusting, because i've been away from work life, from home for quite some time. So, i need time to actually tuned back everything to my normal routine.

Inilah hasil saya menyambil-nyambil, masa kursus dah nak habis hari tu..
Bila dah nampak bentuk mcm ni rasa bersemangat sungguh..

@ 23 November 2009

@ 5 December 2009


See you!
mamadanieldanish

Thursday, November 19, 2009

IKEBANA PROJECT - Part 1

Salam & hello...

Apa khabar semua? Hopefully everyone is well, especially in this raining season..
Semalam saya mengacau Kak Niena, sebab saya nak beli cross stitch pattern kat haby & wool. Saya ingat kat Ampang Point, rupanya kat Ampang Park.. Haha.. malu saya.. Thanks Kak Niena, sudi melayan panggilan saya semalam.. :) Oleh kerana kekecewaan semalam, maka hari ni saya pun pergi je la kedai kraf dekat Balakong. Dan inilah yang saya jumpa & beli.. hehe.. Ini hasil dari asyik tgk blog Kak Shima yang rajin dgn projek cross stitchnyer la ni.. Kak, sudah menjangkit kat saya la.. Hehe..


Nantikan Part 2 untuk Ikebana Project nih.. :)

Luv,
Zila

Sunday, November 8, 2009

Thank you Kak Dee...

Salam..

Apa khabar semua? Hope everyone is well.
Saya ada sedikit selsema dan tekak yang gatal.. sedang makan semua ubat yang ada untuk cepat baik.. heee...

Sebenarnya saya menulis hari ini sebab saya baru je dpt bertemu dengan giveaway yang saya menang kat blog Kak Dee. Sebenarnya last week dah sampai kat rumah dah. Tapi weekend baru dapat balik.. So, excited lambat sikit.. Org lain semua dah lama dah excited... hehe...


I'm really happy with the gift.. the cute bag (my favorite color..mcm tau2 je Kak Dee..) , the pin cushion (my 1st ever..), the button (really adorable) and last but not least, the magazine (love it so much...!).. Thanks Kak Dee.. Hopefully I can do the same, in the future... (but not in the near future la..!) (sorry if the pic not so nice.. took the pic in this not-so-bright room... it actually looks much more pretty)

Thanks Kak Dee..
Semoga Allah merahmati Kak Dee sekeluarga..

Luv,
Zila

Friday, October 16, 2009

Happy Birthday to my Danish...

Salam & Good Day..

Today is Danish's 1st Birthday..
Tepat jam 12.40am 16 October 2008 Amar Danish telah selamat dilahirkan, selepas mengalami contraction yang pertama jam 6.30 pagi hari sebelumnya. Memang suatu pengalaman yang sukar dilupakan, menanggung rasa sakit yang sekejap datang dan sekejap pergi selama 18 jam. Aku bersyukur kerana sepanjang tempoh itu, Papa sentiasa ada di sisi menemani walaupun bual bicaranya ternyata hanya di dalam hati.. Thank you dear Abang. Luv u always and forever.

To my son, mama love you so much..
Semoga anak mama dapat membesar menjadi anak yang soleh, sihat dan dapat berbakti kepada bangsa, agama dan negara.

I miss them a lot... Tak sabar nak tunggu hujung minggu!

Luv,
zila

Wednesday, September 2, 2009

Happy Birthday to my Daniel...

Salam and good day..

Hari ni Hari Lahir Amir Daniel yang ke 4. Today is Daniel's 4th birthday.. He grows so fast.. Now he talks like he is more than his age.. So talkative like me... heee....
Semoga anak mama membesar dengan sihat, di bawah lindungan Allah sentiasa dan menjadi anak yang soleh. Amin....
Sedih juga, sebab aku tak dapat celebrate dengan dia hari ini. Apa pun, mama harap kita dapat celebrate sama-sama hujung minggu ni.. Aku takde idea nak bagi dia apa. Tapi, harap-harap dapat beli kek Ben 10 kat Secret Recepi. Dari awal tahun dia dah request.. Tapi ada lagi ke? Harap-harap ada lagi la...

Di kesempatan ini juga, aku harap masih belum terlambat untuk aku mengucapkan selamat berpuasa kepada semua. Semoga amalan kita diterima olehNya. Amin....

Juga, Salam Kemerdekaan ke 52 untuk Malaysia. Happy 52th National Day to my beloved country, Malaysia. May Allah bless us all..

...BEADINGS...
Sekarang, nak cerita sikit tentang aktiviti menjahit yang terbaru.
I'm currently busy with my beading project for my Eid's dress. But got stuck in the middle because I have trouble choosing colors for the second layer beads. Choosing color always been my problem. I will always consult other people on this. Please help me...

Aku tengah jahit manik untuk baju raya.
Baru start... dan sedang mencari idea dan bantuan sebenarnya.. heeee...
aku tak pandai pilih warna manik... Aku nak letak layer kedua di dalam bunga tu. Sekarang letak warna oren-merah. Kalo aku letak warna oren jugak, tapi dari jenis tak berkilat, ok tak? Harap sifu2 di luar sana dapat membantu... tolong......


Thanks a lot,
Zila
from Kuala Lumpur with Love

Wednesday, August 19, 2009

Hexagon Progress....

Hello...

How's everyone doing?
It has been quite some time since the last post.
Here is the picture while browsing through the Great Hexagon Quilt Along Too with my red hexies at work-in-very-slow-progress stage @ at 12.22am.
Badan letih, tapi mata belum mengantuk, sebab dah terlebih minum nescafe....
Hopefully I can wake up early tomorrow..


Enjoy your time with hexies...!

Love,
Zila

Monday, July 20, 2009

Exciting Outdoor Activities... but not to be repeated...

Hi to all..

Just want to show some of my pictures during outdoor modules in the course i'm currently involved in.
Secara jujurnya, semua aktiviti sgt menarik & best.. tp kalo suh buat lagi sekali, saya la org pertama yang cabut lari.. hehe..
Segala kenangan berjurulatihkan pegawai & anggota tentera memang takkan kami lupakan.
Juga kenangan di Outward Bound Malaysia Lumut sangatlah berharga & akan kami kenang sampai pencen.. Hehe...
Thanks to all our beloved instructors.. We'll miss u all..


Kenangan di Ulu Tiram & Johor Bahru, Johor.

Kenangan di Outward Bound Malaysia Lumut, Perak.

Inilah nasib saya dalam kursus nih..
Selalu berpindah-randah mcm orang nomad.. hehe..
Dugaan..
Sekarang saya di Kluang. Lepas ni tak tentu lagi.
Maybe ke Melaka & kemudian kembali ke KL semula..

Doakan saya selamat mengharungi kursus ini dengan tabah.

Luv,
zila

Tuesday, July 14, 2009

my x-stitch

Salam & Hi..

Inilah projek x-stitch aku suatu masa dulu..
Aku rasa projek ni mkn masa dlm 6 tahun jugak nak siap (1998-2003).
Masa tu tengah study lagi.. Pastu duit pun limited nak beli benang.. tu yang amik masa tu..
Aku berjaya siapkan, hantar untuk frame dan gantungkan sebelum wedding aku..


Lots of luv,
-zila-

Thursday, June 18, 2009

My new gadget & current activities

Hi..

This is my new gadget. It's a netbook. Weight:1.33kg. That's what i like the most about this netbook. Very light and I can carry it anywhere i go.. Yeah...!



These are some pictures from my current activities.Enjoy!




From KL with Luv,
Zila

Wednesday, June 10, 2009

Rumah April 2009

Salam & hai..


Inilah rumah April aku. (Cantik tak?) Hehe...
Ketinggalan keretapi dah aku nih.. Tapi, atas dasar semangat yang membara, aku akan berusaha jugak menyiapkan blok rumah-rumah yang akan datang.

From KL with Love,
-zila-


Monday, June 8, 2009

Yess!

Hi..

Problem solved! Now i can upload my picture.. Lol.. Thanks to blogger.com. hehe...

Just want to show the progress on my hexy project.
Atas nasihat kakak-kakak bloggers yang baik hati, aku guna hexy hijau kelilingnya.
Kain background tu aku bentang je, nak tgk kesesuaian. Ok tak kaler background tu?
Nak jahit sebagai frame ke nak buat hexy jugak ek?



Heee.. bestnye dapat update blog... heee..

Luv,
Zila

Wednesday, June 3, 2009

testing testing..

Hi..testing testing...ok ni bukan mama daniel yg update tau..ni mama alicianorman yg update..heheh..

zila komplen yg dia tak boleh nak update blog dia..so aku nak cuba lah ni....

Thursday, May 7, 2009

I'm 30 years and 1 day old already..

Hi..

Bestnyer cuti semalam.. Hehe..
Sepanjang hari duduk rumah, selepas operasi menyapu dan mengemop, aku pun menghadap la hexagon aku..
Aku cuba nak siapkan table runner aku..
Tgh buat hexagon hijau, seperti yang dicadangkan oleh kengkawan blogger ku yang baik hati... (Thanks a lot..)
Nak jahit keliling, pastu baru buat frame.
Harap2 menjadi la seperti yang aku bayangkan..hehe..

For my birthday celebration, my hubby took us out for dinner.
Me, my Hubby, my Daniel, my Danish, my mom and my dad.
Makan kat Secret Recipe, Jusco Cheras Selatan..
Thanks abang.. Luv u..

Juga, syukur yang tak terhingga ke hadrat Ilahi..atas segala rezeki yang dikurniakan kepada kami sekeluarga. Alhamdulillah...

Luv,
zILa

Tuesday, May 5, 2009

Red Hexagon..

Hi..

Ini projek terbaru. Niat di hati nak buat table runner untuk emak.
Only started, now one and a half diamond.. and will be growing.
Harap-harap dapat digunakan semasa Aidilfitri tahun ni.. InsyaAllah..


(Projek hexagon yang sebelum ni belum siap lagi, aku dah start yang baru.. heee.. greedy me..)
Tata,
-zILa-

Mei sudah tiba.. Hello to May

Hi & salam to everyone..

May already arrived..
For me, May is the month full of celebration.
I was born in May 1979.
I get married in May 2004.
Mother's day (which was celebrated since 2006) is also in May..
Semua celebrate sekaligus.. Untung Abe aku.. hehe..
Ini la yang aku dapat untuk May 2009.
Abe belikan beg. Aku mintak perfume, kene reject.. sebab dia kata perfume yang ada pun x abis lagi.. huhu.. xde peluang nak tambah koleksi.. tapi xperlah, aku suka gak beg ni. If you notice, this is listed in my wishlist.. made in Korea ek.. x mampu beli yang original.. hehe..




I bought myself a present too.. The last pair was in May 2007.
Aku beli cermin mata baru untuk diri sendiri. Keperluan diri yang rabun, untuk digunakan di rumah sahaja.. Sebab aku tak tak cun pakai cermin mata. Nampak macam professor jer.. heee..
Esok aku cuti..
Tiap-tiap tahun aku cuti..
I don't want to work on my birthday.. heee..
Luv,
zILa

Wednesday, April 29, 2009

What should I do...?

Hi...

What should I do with this piece? Pls advise me... (huhu...)
I really don't know what color to choose for the border..
Yellow or pink or green? arghh..
please..help me.....!



Thank you,
ZILA

Wednesday, April 22, 2009

My Wishlist...

Hi & good day everyone..

May is coming..

I’ll be celebrating my 30th birthday this coming May..
Haha.. sudah mau dapat digit 3 la…
Tapi, secara terus terang, aku tak terasa pun macam nak masuk umur 30..
Sebab terasa muda jer.. hehe.. perasan..
Cuma terasa dewasa je la, sebab tgk anak2 semakin membesar.
Dulu kenit jer.. hehe..


Inilah senarai angan-angan aku..My wishlist that need to be fulfilled by myself.
Aku x nak minta kat abe aku, tapi kalo dia terbaca & terasa nak bagi, kecik tapak tangan, Stadium Merdeka aku tadahkan.. hehe..

1) W I S H – Impian yang telah tersimpan sekian lama. Aku berangan nak MPV Toyota Wish. Tapi kalo dapat Proton Exora yang baru tu ok gak.. hehe.. We can always have another options, right..?


2) Mesin Jahit – Aku nak beli mesin jahit baru.. Sewing machine for quilting..


3) I-pod Touch
– Yang ni aku dah lama kecek dgn abe aku.. hehe..


4) Earrings - Aku dah lama teringin nak anting-anting baru...



5) Handbag – Coach , Patchwork design.. Kalo mahal sangat, yang Made in Korea pun aku tak kisah.. hehe.. These are some pictures I’ve taken from the net, but actually what I want is not like that. Maybe lebih kurang la.. I can only tell when I see one..

Eh, pendek jer wishlist aku rupanya..
It was not listed by priorities; maybe I list it down by how hard it is for me to get it.
Usaha tangga kejayaan (my motto since forever)..
Wish me luck..

Lots of Luv,

zILa

Wednesday, April 15, 2009

Bunga-bunga Cinta... Flowers of Love..

Hai..

Satu Bunga

Dua Bunga



Bunga-bunga...

..Sesungguhnya hexagon memang menggiankan..

Luv, zila

Tuesday, April 14, 2009

What I've been doing lately..

Hi..

This is what I've been doing lately...

Can u guess?
Let me give a clue..
Clue: This thing is really addictive..
Heee...


Luv,
-zILa-

Monday, April 13, 2009

BOM 2009 - COME OVER TO MY HOUSE - BLOCK FOR MARCH

Hai..

Yesterday I manage to finish this block..
It took me 1 whole month to finish it, because I can't really decide the fabric/color for the roof.
Finally, it turns out quite cute, right? Hee...

March 09 - Jimmy's Place
Tak sabar tunggu esok.. Block untuk April'09 pulak..
Luv,
zILa

After cough & cold...

Hai..

I've been wanting to show these for quite some time, but because of the cough & cold issues, i've been postponing the photo shoots.. & manage to take a few snap over the weekend..

It's the giveaway that I won from Maya.. I received it end of Mar'09 in this package..



Nampak tak Maya tulis nama aku kat bungkusan tu? Hehe...


Oleh kerana aku menang hadiah ni disebabkan oleh kecintaanku terhadap jahitan, maka aku gunakanlah untuk segala yang berkaitan dgn jahitan jugak..

i) Tote bag tu aku isikan dengan fabrik yang aku kumpul untuk 1 projek impian (hehehe...)
ii) Pouch tu aku isikan dengan projek yang sedang diusahakan (W.I.P)
iii) Kerana aku takde buku yang sedang dibaca, maka book mark tu aku guna untuk tanda majalah aku (reference for my W.I.P .. hehe...)


Aku sayang nak guna sebenarnyer.. hehe.. Takut rosak.. tp.. guna jugak lah.. hehe..
and again, thank you very much Maya..

and.....

These are my 2 boys, after the cough & cold..
Semoga anak-anak mama sihat selalu..


p/s: The curtain at the back is also sewn by me.. hehe...


Take care,
-zILa-

Wednesday, April 1, 2009

Award from Kak Niena

Hi..

I would like to thank Kak Niena of me.niena-Quilts & Craft for the nomination. Actually it has been quite some times since kak niena add the post about this award. tapi, baru ari ni aku ada kelapangan nak menulis.

Happy sangat sebab 1st time dpt nomination for award. Makin rajin la saya meng'blog'kan diri lepas ni.. Thanks ek kak niena...

p/s: aku tak dapat la follow rules award ni. Aci tak? Hehe...

Tata,
-zILa-

Monday, March 30, 2009

My Kitchen Accessories

Salam & Hi..

This is what I've done to the 12 Triangles block. Ok tak?
This one will go to my kitchen. Cover untuk dapur ku yang jarang digunakan.. almaklumlah.. aku ni sgt la 'rajin' memasak.. hehehe..


Aku buat ni jugak untuk dapur aku...
Nak kata matching xdela matching sgt..
Border dia jer yang matching.. hehe..


Berseri sikit dapur aku. ada color pink & purple. kalo tak black & white jer [kuasa veto abe ku... ;) jgn marah ek bang..]
Take care & see u all....
Luv,
-zILa-

Monday, March 23, 2009

Yahooo... saya menang...!

Salam..

Hai everyone..

Bukak2 blog je pagi ni dpt ucapan tahniah dari Fida & Mas.
Aku menang giveaway dari Maya rupanya...!
Tak ku sangka!! Hehe.. Gumbiranya hatiku...


This is what i won.. Thanks MAYA..

Thank you very much for choosing me as the winner.
Aku tak sangka betul...! Eh.. aku mimpi ke?
Eh, sapa nak tolong cubit aku nih? Cubit la..
Eh, aku x mimpi la.. aku menang.. Yahooo...!!
Yahooo...
-zILa-

p/s : Maya, saya dah terima dah.. Tq ek..
Saya suka sgt!.. Sayang plak nak guna.. hehe..
Kawan2 lain dah terima blom? Tahniah jugak ek..

Wednesday, March 18, 2009

Giveaway by Maya..i want.. i want!

Hai Friends,

I saw Fida joining this give away, so I want to join too. Maya's pouches so adorable.. I'm aiming for no. 3. check it out ..



http://my.crazyartzone.com/a1_index.asp?file=view&viewid=491

Luv,
zila

Tuesday, March 17, 2009

Giveaway in Spring.. i want..i want..!

Hi friends...

I'm signing up for this giveaway..

http://quiltingranny.blogspot.com/2009/03/spring-has.html

Jom la kita join ramai2..

Luv,
Zila

Friday, March 13, 2009

Tulip Lady Fingers

Salam & Hi...
I got this block from http://quilterscache.com/
(Thank you very much to them.. You can find a lot of pattern here. Check it out..)


Size : 12"

But a bit disappointed because I chose the wrong color.. It doesn't come out as imagine it would be..
Tulip tu tak berapa naik warna dia.. Sedih gak la..
So, maybe this block will become my chair pad to be used in my car (alas tempat duduk dalam keta,bleh teman aku dalam traffic jam hari2.. heee...)


Oklah.. selamat berhujung minggu..
Take care.

Luv,
zILa

Thursday, March 12, 2009

Majalahku...

Hai..

These are the magazines that I purchased online at
www.booksvalley.com. Dapat ler harga yang berpatutan sebab magazine ni tahun2 lepas punya. Tapi aku tak kisah sebab quilting bukan ada expired date pun.. hehe.. Best gak baca magazine2 ni, dapat tips, dpt idea baru, dpt tgk hasil kerja org, etc..

p/s: Thanks to Kak Aziha (owner of booksvalley.com and lovevialove.com) yang rajin melayan aku.. Saya tolong promote online shop akak nih... bleh tak?




Take care and stay healthy...

Luv,
-zILa-

Wednesday, March 11, 2009

My stash again... heheeee..

Salam & hai everyone..

Last week, I accompany my sister to Kajang. She wanted to buy some fabric for her 1st patchwork project (dah menjangkit dari aku la tu...)
But end up I'm the one yang 'borong' kain kat sana.. huhu..
Bising la abรจ ku.. hehe..



Keep stock dulu nih.. nnti bila nak guna senang..
Enjoy the stash! Tata!
Luv,
-zILa-

Tuesday, March 10, 2009

I WANT TO JOIN TOO..... BOM 2009

Salam & good day to everyone..

During the long weekend, I managed to complete the 'Come Over To My House' Jan & Feb blocks. I'm so happy.. Walaupun aku dah agak ketinggalan, tapi aku dapat join jugak.. It's better late than never... betul tak?
Saksikanlah hasilnyer..
-Brenda's House-

-Barbara's Apartment-
Tak sabar plak nak tunggu block bulan Mac'09..Heeee...
Jumpa lagi!
Luv,
-zILa-