Kawan-kawan... Tq friends..

Tuesday, February 28, 2017

Kisah 2017 : sakit tengkuk

Assalamualaikum..

Februari 2017 agak menduga buat saya..  Dianugerahkan sakit tengkuk (neck pain)  sejak sebelum 17 Feb.  Tapi pagi 17 Feb saya betul-betul sakit sampai tak boleh bangun dari katil..  Sakitnya hingga ke bahu ke belakang badan ke lengan..  Semuanya sebelah kiri...

Beberapa hari sebelum tu... Hari selasa to be exact 14 feb malam.. Saya bertabata sendiri di rumah. Malam tu gatal nak workout dengan dumbell padahal lama dah tersadai dumbell tu..  Siangnya saya minum nescafe dengan niat sebagai booster senam..  Cari penyakit lagi sebab memang lama tidak ku sentuh nescafe.. Selalu sakit badan lepas minum.  Esoknya dah rasa sengal-sengal dah tengkuk tapi diamkan saja.

Khamis petang 16 Feb  ada jiran bagi pulut kuning dengan rendang. Amboi sedapnya tak terkata..  Hahaa...  Memang rezeki perut lapar balik keje..  Sebab dah makan banyak tak ingat dunia maka malam pergilah workout kat studio..  Walaupun masa tu dah rasa dah senget je tengkuk. Tapi sauk gak... Berjoget zafina kat studio sissado fitness kat bangi sementara tunggu Daniel tusyen..  Balik masih ok..  Tidur pun lena..

Bangun pagi 17 Feb..  Keras tengkuk...  Keras bahu...  Bisanya pada urat belikat tuhan saja yang tahu. Tak boleh bangun.  Solat subuh rasa bergenang air mata menahan sakit. Terus baring balik lepas telan ubat tahan sakit.  Pergi klinik terus doktor bagi mc..  Tak minta doktor terus bagi dan suruh balik rehat. Saya drive sendiri ke klinik. Ingat sakit kejap je dan boleh pergi kerja. Rupanya sakit tak menahan.  Sabtu 18 Feb pergi berurut. Main urut je kat spa yang saya nampak kat kajang. Siap bekam angin.  Masa urut lega tapi balik tu sakit...  Ahad 19 Feb pergi kelas jahit palazo dan blouse di surau. Seharian menahan dengan pain killer. Balik kelas terus tumbang..  Hahahaa...

Isnin repeat pergi klinik tapi doktor takde. Ambil ubat je. Cuba gi kerja tapi sampai ofis memang tengah sakit ya amat...  Baring je..  Terus apply cuti kat boss untuk rest pada Selasa 21 Feb. Malamnya gi urut dengan tukang urut biasa. Dia pun tak berani nak urut kuat-kuat. Risau tengok saya menahan sakit..

Pagi Selasa tak boleh bangun lagi..  Husband tengok pun tak sampai hati nak tinggalkan..  Dengan dia sekali cuti emergency. Rabu 22 Feb dah tak boleh tahan..  Jumpa doktor lagi...  Terus dapat jap 1 injection ๐Ÿ’‰ huhuhu.... Dapatlah mc lagi 2 hari dengan referral letter untuk ke hospital seandainya esok masih sakit lagi...

Masa ni saya rasa saya baru call mak abah kat kampung bagitau saya sakit.  Dengar suara mak terus saya berderai air mata. Lama tahan sakit tapi tak boleh menangis. Dengar je mak tanya kenapa terus daku teresak-esak. Mak kata kalau tak berhenti nangis malam tu juga mak sampai..  Hahaa...  Saya tak bagi diorang datang. Sebab saya rasa saya okay lagi..  Hehe..  Taklah sampai kena warded kan.. Bising mak..  Dah 5 hari tahan sakit baru bagitahu..  Huhu... Saya ingat saya tak serius pun sakit.. Ingat dengan rehat boleh baik...tak sangka melarat...

Hari Khamis malam mak abah sampai dari kampung dengan abang saya. Masa ni baru dapat appointment doktor pakar ortho kat Columbia asia cheras. Baru decide nak pegi hospital lepas mak bising banyak kali..  Haha.. So Jumaat 24 Feb jumpalah doktor azfar. Cek dan xray keluarlah gambar ni...

Kalau tengok dekat tulang tengkuk yang dekat nama mamadaniel tu.  Tulang tu nampak tersepit dan tulang bawah dia nampak terkangkang sikit.  Jadi dua tulang ini lah yang problem.. Menyebabkan saya sakit hingga ke urat belikat ke lengan bagai..  Alhamdulillah tulang belakang tiada masalah..  Syukur sangat... Sangat..  Sebab ramai orang takut saya dapat slip disc..  Huhu..  Syukur Ya Rabb.. 

Doktor bagi mc 4 hari. Ubat tahan sakit dan ubat saraf..  Lepas tu kena fisio..  Jadinya Isnin 27 Feb pertama kalilah kena fisio..  Alhamdulillah rasa kurang dah sikit sakit... Kena repeat fisio sampailah saya pulih.. InsyaAllah doakan saya kuat... Saya pun ada gak gi jumpa pakar tulang belakang kat taman sri rampai pada Sabtu 25 Feb..  Tradisional tapi tak tradisional sangat la. Pakcik tu pun kata tulang tengkuk je problem. Kena rehat secukupnya dan jaga posture masa menghadap komputer..  ๐Ÿ˜Š

Hari ini 28 Feb saya masuk kerja semula..  Alhamdulillah boleh drive..  Pelan2 kayuh ๐Ÿšฒ  ๐Ÿ˜‰๐Ÿ˜‰๐Ÿ˜‰๐Ÿ˜‰

Dan malam ni dah pegang jarum dah.. 
Hehee... 
Sambil tengok cerita korea.. 
Dah tak boleh senam kan.. 
Maka menyulam la sambil bersandar.. Hehe.. 

Sekian cerita Feb 2017.. Pesanan penaja.. Kalau sakit cepat la gi berubat dan janganlah sorok-sorok dari mak abah..  Hehe.. 

Take care! 
Jumpa lagi.. 
๐Ÿ’™๐Ÿ’™๐Ÿ’™๐Ÿ’™๐Ÿ’™๐Ÿ’™

2 comments: