Kawan-kawan... Tq friends..

Thursday, February 17, 2011

Dah la biru.. bulat pulak tu..

hehe

bunga bulat berwarna biru
applique saya yang terbaru
rama-rama juga ada di situ
bersama dengan si merah jambu


appliqueing a stem for the first time

dah la first time, terus nak buat 3 batang
huhu.. berlagak tak?
sudahnya yang tengah menjadi senget
terpaksalah saya tetas semula

baru lah saya tahu
menetas benang untuk stitch ini adalah amat menyeksakan
sebab benang dia banyak layer..
apa yang dapat dipelajari oleh saya kali ini ialah
stabilizer amat penting di sini..
walaupun hanya untuk applique batang yang tegak..
kalau tidak, beginilah jadinya


pattern bunga ni amik dari majalah ni
geram tau tengok quilt dia nih
saya amik bunga yang paling kecik sekali
keh keh keh
okey.. the stem is straight already! yesssssza!

31 comments:

  1. for first time try, nampak mcm pro, dahle color choice pun chanteq... congrats...

    ReplyDelete
  2. faizlily: thank you..thank you.. macam pro? owh..belum lagi.. hehehe

    ReplyDelete
  3. Nureen farhan: hehe.. bulat kan? cantik ek? hehe.. tq..tq... :D

    ReplyDelete
  4. suka betul tgk applique mcm ni.
    Tapi tak pernah nye sampai seru nak try. Kena letak dln to sew list la baru tak lupa ;)

    ReplyDelete
  5. parctice makes perfect dear!! nevertheless your applique is more than perfect for a first timer like u. nobody..nobody like u (ikut mcm lagu wonder girls tu ehh)

    p/s mine is worst!!(sampai malu nk tunjuk wooo!!) hehehe..

    ReplyDelete
  6. Kak Naza: saya pun takut tau.. selalu tgk kat internet, tp tak confident.. pas tgk pattern dalam majalah, tu yg teringin benar nak mencuba.. :D masuk to do list tau..:D

    ReplyDelete
  7. Aimila: memang nak practice.. tp applique ni kena ada mood..eh bukan mood.. kena ada rentak dia.. eh ye ke.. tapi camtu la.. kalo dah dapat dia nyer rentak tu mcm senang jer.. kalo tidak aduhai lintang pukang semuanya.. hehe

    (sedap wooo lagu tu.. hehehe)

    p/s: tunjuk la..tunjuk la.. apa nak malu nak kengkawan.. heee :D

    ReplyDelete
  8. a big WOW to the combination of fabric... akak mmg selalu suka/kenan tengok ziela nyer combo..

    I do understand how it feel menetas appliquenyer jahitan... haha.. satu lg option kalau nak jahitan yg tak tebal sgt boleh guna quiltnyer option, aiyak tak hengat ler jahitan nombor berapa, tp taklah secantik yg ni..

    ReplyDelete
  9. Zila,
    jahitan applique ni kan, macam jahitan Yati buat keychain, blanket stitch. Tak tau pun yang mesin jahit pun boleh jahit jahitan ni.
    Yati pernah tengok orang jual benda senget. Oversea lagi. Itu la yang unik dan mahal tu. Sebab... itu menunjukkan, orang yang jahit, bukan machine.
    Btw, cantik applique Zila. Pandai main dengan color ye. Selalu Yati tengok, matching je Zila buat.

    ReplyDelete
  10. Kak Mila: quilter nyer option tu kan kena guna tapak spesel ke? tapak applique ek? nanti share ek ek ek

    color combo tu cantik ek kak? saya ni selalu doubtful tau.. sangat selalu.. rasa macam serba tak kena.. tapi bila dah siap, nampak okey.. hmmm.. but still in doubt ni.. tgk la nanti..hahahaha

    ReplyDelete
  11. Yati: thanks.. sedap sikit hati ku mendengar..haha... tp yati.. bila dia ni senget, kain pun ikut menggelembung part batang yang senget tu.. sakit mata wo..

    aah.. kat mesin ada.. tp bleh ke jahit kat felt? hmmmmm..... (sdg berfikir) heeee

    thanks yati.. saya masih belajar & practice..:D

    ReplyDelete
  12. OIC... dia jadi kembung ya.. ok...
    Boleh, buat keychain. Cantum 2 felt dan dalam isi fiber filling. :)

    ReplyDelete
  13. zila, tak kisahla bulat ker biru ker :) janji bila dah siap cun.

    Kakmaz try buat applique pakai machine bentuk heart tapi x baper puashati, machine applique zila nampak kemas. Mungkin setting tak baper betul kut :(

    ReplyDelete
  14. Yati: macam tu ek... :) thanks for sharing.. :D

    ReplyDelete
  15. Kak Maz: terima kasih kak.. kemas ke kak? kat bunga dan stem saya ni ada macam2 setting jahitan.. hehehe.. ada yang kemas & ada juga yang huru hara.. hehehe.. saya mesti practice lagi.. sbb applique ni macam best..kan kan kan...

    ReplyDelete
  16. dah nampak pro..dah buat sulaman,teruskan usha.....

    ReplyDelete
  17. kak ct N Honey: terima kasih atas galakan akak.. saya akan terus berusaha & practice.. ngeeeee :D

    ReplyDelete
  18. Cantikla...suke2 truja tgk..sgt kreatif :)

    ReplyDelete
  19. nice choice of fabrics ;) and the applique cantikla for a first timer. Ntah bila la nak try buat applique mcm ni..teringin jugak nak try, framekan..hehe buat wall deco, hmm

    ReplyDelete
  20. Marie: applique memang best kalo buat wall hanging kan.. nanti bila saya dah terror sikit, mungkin saya akan buat la jugak.. ngeee.. skrg ni kena practice lagi dan lagi.. thanks dear.. :D

    ReplyDelete
  21. lovely.. k.pah suke.... bile la nk rajin cam ni.... keep it up zila

    ReplyDelete
  22. Kak Pah.. terima kasih.. kak pah lagi rajin apa.. dengan bag, dengan quilt lagi.. thanks..

    ReplyDelete
  23. MamaD,

    Your applique is GORGEOUS!
    I'm trying to do more applique too, but I think my work is poor :-( Also, I just have no patience with changing the colour of the threads... But you're inspiring me to keep trying. Can't wait to see your finished project!

    ReplyDelete
  24. Zara... thanks a lot.. i think your applique pun cute-cute belaka.. :D the top is done already.. and now in the most difficult stage for me i.e. quilting... susahhhhh.. heeee.. :D

    ReplyDelete
  25. teringin jugak nak belajar.... MamaD tahu tak mana saya nak beli majalah quilt tu yek....

    ReplyDelete
  26. nizacraft:majalah tu saya beli kat kedai BookAxcess kat Amcorpmall.. :D

    ReplyDelete
  27. Ziela .. i missed this .. baru tengok ! terus jatuh hatiiii ..... cantik !!!

    ReplyDelete
  28. a.n.i.Q.u.e: terima kasih sis! jatuh hati pada si bulat kah atau pada rama-rama kiter....? heeeee :D

    ReplyDelete