Kawan-kawan... Tq friends..

Thursday, May 26, 2016

Trip 2016 : Bandung owh Bandung

Assalamualaikum..
Cerita agak basi.. dah sebulan balik baru nak cerita..tapi nak catat juga untuk kenang-kenangan sebelum makcik terlupa.. heheh...
Perkara yang perlu dikenang adalah tempat-tempat  mesti repeat:

1. Rumah Kain

Rumah Kain ni memang rumah.. dalam taman perumahan. Jauh dari pusat bandar. Pergi pagi pukul 9 lebih bertolak dari Hotel DPalma.. pkl 10 lebih sampai kot. Keluar dari situ tengah hari.. balik tu maceeet teruk. Sampai pusat bandar dekat pukul 5. Terus tak jadi ke Pasar Baru. Pasar Baru tutup awal.

Rumah Kain ni memang jual kain la semata.. kain pasang sulam murah menggila memilih. Semua nampak tak cantik.. muahahahaa.. pilih punya pilih dapat lah 6 pasang kot.. hehe.. abis pilih dah tu.. kawan pegang berkenan kawan punya.. customers lain pegang berkenan customer tu punya plak.. haha.. tu jadi berjam2 kat situ tu.. ;)

Kat sini juga jual telekung. Saya amiklah satu.. warna pink purple gitu.. 1st time beli telekung color pink.. hihi.. nak ayu2 juga sekali sekala.. ;) pastu balik tu menyesal... napelah amik sepasang je.. boleh bagi souvenir.. murah.. tak silap dalam 135.000 idr..

Depan rumah kain ni ada satu rumah jual baju. Murah gila. Saya dapat seluar jeans color purple RM18. Hehe.. beli baju anak2 dan seluar jeans 2 helai. Tp kami tak beli banyak sebab ni kedai pertama. Memang nyesal tak beli byk kat rumah ni.. sebab gi kedai lain semua mahal.. tak dapat harga dia.. adoi.. pak supir cakap dah rumah ni murah. Tapi kami macam ye ke.. huhu... padan muka.. 

2. Gubug Makan Mang Engking

Dalam bahasa melayu kita Restoran Pakcik Man. Hehe..Pada saya ini kedai makan paling saya suka. Sebab makanan dan juga environment. Duduk makan dalam pondok buluh terapung atas air dalam kolam. Cantik tempat ni. Ada surau siap. Cuma harganya agak harga lah.. hehehe... makanan sunda.. masak panas-panas macam kedai tomyam tu.. memang sedap. Saya gi mana-mana minum jus alpukat je.. sedap sangat..hehehe...




3. Pasar Baru

Kami berronggeng kat Pasar Baru ni dari pagi sampai ke petang. Kami pergi pada hari ketiga. Plan nak pergi hari kedua gagal. Hehe... seharian kat sini memang penat. Pastu ada sorang kawan ni baru pregnant. Di hujung fasa 1st trimester yang teruk alahannya. Syukur sepanjang trip dia ok.. hehe.. balik hotel ptg solat pastu rehat. Pengsan masing2. Mlm baru kuar balik..

Kat Pasar Baru ni kitorang cari lace, telekung, kebaya siap kain untuk anak dan cotton...

Lace saya beli semeter je. Hehe.. saya tak minat lace sangat. Rasa vogue sangat. Beli semeter pun plan nak balut lengan je.. maybe untuk jubah ke blouse ke.. kawan-kawan banyak gak borong.. kitorang beli kat 1 kedai je nama D'boutique.

Kat Pasar Baru ni banyak kedai telekung. Tapi Neng yang bawak kami round pasar ni kata kalau nak banding harga gi 2 ke 3 kedai je sebab lebih kurang sama dan lebih baik beli banyak di satu kedai dan minta tawar habis-habisan.. hehe.. kawan2 beli telekung cotton english style ni. Saya mcm biasa..conservative sikit.. hehee.. jadi saya beli telekung travel je. Warna maroon.. hehee... kat sini ada jual telekung ala-ala s.k. tapi saya tak beli pastu menyesal.. uwaaaa.. saya tukang try je... uwaaa.. pastu gi kedai lain tak jumpa dah yang sama.. uwaaa....





Seterusnya ke kedai kain cotton.. Sona Textile.. memang saya dah niat nak cari kedai ni. NENG memang terror.. cakap je kedai apa dia terus tuju. Nasib pak supir kami bagi Neng bawak kami kat sini.. hehe.. orang lelaki selalu x tau sgt kedai yang spesifik gini.. ;)




Dpt snap gambar dengan aunty owner Sona Textile ni..

Kami berdua je beli cotton.. ;)

Saya memang lama kat kedai ni.. mabuk korek kain.. haha.. pastu kedainya kecik.. orang ramai ya amat.. kawan2 stress menunggu.. duduk luar kedai asyik kena kacau dgn org yg jual2 brg.. yang ala2 paksa kita suruh beli jugak tu. Sebab saya lama kat kedai ni kami lunch lambat.. huhu.. ampun.. kesian mak yong sorang tu.. muka ketat dah.. kerugian saya kat kedai ni dengan sorang kawan adalah lebih kurang 2 juta idr.. hahaha.... gila... hahahaha...



Kat Pasar Baru kami makan kat food court. Makan ikan terbang. Hehe.. kenyang gila sebab lapar gila. Hahaa.. pastu sambung beli jajan2.. beli kacang kuda, bagelan dan pisang salai celup tepung. Sorang 1 kotak siap packed untuk bawak balik...

5. Outlets -Heritage, Passion, Rumah Tas, Anakecil

Kali ni tak sempat ke Rumah Mode. Takpelah.. dulu dah pegi.. cuma kawan2 la tak dpt ke sana.. outlet ni nak kata murah sangat tak juga.. cuma kena pilih betul2 insyaAllah dapat yang murah sikit.

Saya dapatlah beli blouse, baju dan seluar senam, baju husband dan anak-anak, handbag emak dan beg hand luggage untuk diri sendiri.. outlets ni kami repeat 2 kali pada waktu mlm sbb diorg tutup lewat sikit.

6. Kartika Sari

Wajib gi kartika sari beli bagelan dan brownies. Saya beli untuk makan sendiri dan souvenir. Sebab tak beli apa-apa souvenir kecuali minyak angin aromatherapy fresh care. Hehe... brownies saya suka choco.chip, almond dengan yang kukus original tu.. sodap.. abiss diet mak.. hehehe...

Singgah kartika sari on the way nak ke airport. Nak balik tu sempat singgah cari telekung sepasang lagi. Takut kempunan nak juga telekung ala2 s.k. tu.. tp s.k. bandung la.. hehe..


shopping punya shopping kami terlupa bab baggage limit yang kami beli. Airasia ni kalau extra baggage dia charge mahal wo. Ni gambar tengah kira berapa kena bayar extra la ni.. nanges..

Jadinya jika anda kaki shopping.. belilah baggage tu 40kg terus.. huhu.. memang sadis time bayar tu.. lebih dari harga tiket kapal.. uwaaaa....

Lagi satu.. Bandung dah ada airport baru... memang cantik dan moden.. tapi.. ada servis angkat barang tu yang saya rasa tak perlu amik pun.. angkat guna troli pun.. tapi diorang caj 50.000 rupiah seorang. Mahal ooi.. diorang 3 orang mintak 150.000 rupiah. Dekat rm50 gak la kena pau.. huhu.. padahal kitorg boleh je angkat sendiri.. nasib baik kitorg asingkan byk gak duit rupiah masa nak balik tu sebab takut nak bayar apa-apa kan.. last-last kitorang abiskan atas flight buat dinner. Hehe.. pergi balik naik airasia indonesia.. masa nak turun KLIA tu satu kapal kena sembur macam semburan antiseptik.. katanya ketetapan kerajaan Malaysia.. dah macam nyamuk aedes pulak.. hahahaha..






Alhamdulillah.. trip berjalan lancar.. hotel ok.. cuaca pun sejuk.. saya dan kawan-kawan sihat sepanjang bercuti.. yang kena tinggal pun ok.. hehee... alhamdulillah.. syukur sangat..

Next kita kena kumpul duit tabung dulu lah.. Baru boleh berangan nak berjalan-jalan makan angin lagi.. hehehe...

Jumpa lagi.. tata..

6 comments:

  1. adoiii jalan sakan....rindu bandung hehe nak g makan2

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sakan la jugak kak.. 4 hari 3 malam.. rasa lama sbb trip shopping je.. kalau gi jln2 lawat maybe tak cukup jugak kan.. hehehe...

      Delete
  2. bila ler nak lepas ke bandung nii hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hihi.. pejam mata.. beli tiket.. lapan bulan lepas tu kita terbang.. hehehe.... ;)

      Delete
  3. Salam Satu MALAYSIA OULLLS

    pakej BAJET MURAH BUANGETTTTT BANDUNG (included : bilik hotel,buffet breakfast and transport). Murahnye......sampai mata lebam shock nye.

    butiran perjalanan (boleh tukar)
    Day 1
    > airport bandung or train station bandung
    >Pasar Baru
    >lunch at kedai makan kemangi try special menu *ayam bakar jerebu
    >Toko Tiga (Branded Jeans)
    >depasion factory outlet kain potong
    >rumah kain dan telekung
    >Factory Outlet At Jalan Riau and Jalan dago
    >dinner at restaurant padang *sederhana

    Day 2
    >Gunung Tangkuban Parahu Crater
    >floating market Lembang, deranch, taman bunga begonia, pelangi waterfall, the lodge of maribaya, grafika cikole Lembang
    >lunch at DSDL Restaurant try special menu *ayam nyumpet
    >Strawberry and tea park
    >Membeli-belah di Rumah Mode & Cihampelas Jeans Centre & factory outlet
    >dinner at iga bakar mas giri try special menu *iga bakar (ribs) penyet


    day 3
    >kawah putih crater or trans studio bandung (pilih salah satu jer)
    >lunch at saung andir restaurant try makan menu kampung *ayam goreng brengsek
    >cibaduyut street area barangan kulit
    >masjid agung bandung, alun2 area and braga area
    >paris van java shopping mall
    >dinner at BML try the original bakso at bandung

    Day4
    >check out hotel bandung
    > Oleh-2 Bandung (cake Lapis, Brownies Amanda, dan Kartika Sari)
    >Airport transfer


    *rate per person :
    RM370 per person if 2 person
    RM295 per person if 3 person
    RM260 per person if 4 person
    RM235 per person if 5 person
    RM230 per person if 6 person
    RM220 pdr person if 7 person

    *rate included
    ~transportation type kereta is toyota avanza or Luxio included = petrol,parking,pemandu,kereta dan high way tiket.
    ~1 room at new hotel berbintang at bandar dimuat 2 person semasa 4d3n
    ~buffet breakfast

    *rate is not included
    ~lunch and dinner
    ~entrance fee per kereta and entrance fee per person at tempat lawatan

    *no hidends charge

    kenapa ANDA harus harus order dengan saya???

    ✔Berpengalaman luas di dalam bidang pelancongan Bandung
    ✔Perkhidmatan ; layanan yang PANTAS, MESRA, AMANAH, & JUJUR
    ✔BERUSAHA bersungguh-sungguh kepada anda SERVICES ORIENTED
    ✔Pelanggan mesti BERPUAS HATI & GEMBIRA
    ✔Pelanggan akan menjadi KAWAN kepada saya


    TEMPAHAN
    MAS FATURRAHMAN
    LAJU2 PM
    WHATSAPP / CALL / TEXT

    +62 8956 0220 4291

    +62 8956 0220 4291

    +62 8956 0220 4291

    email & fb
    omegajayatour@gmail.com

    tanya shj pun xapa, survey2 dahulu..xsalah pun.. tk mau malu2 yer

    ReplyDelete
  4. PROMOSI HEBAT HABIS2 SAN!!!

    Kereta sewa Bandung Murah jerr harga kasih sayang Sudah bermulai!

    JOM TEMPAH LAJU2 SESANGAT MURAAAAAAH, MACAM HARGA DURIAN RUNNTUHHHHHHH

    Cuti cuti Bandung with OMEGA JAYA TOUR

    ●7 seater 350K Rupiah

    ●8 seater innova 450K Rupiah

    ●9 seater pregio 500K Rupiah

    ●11 - 14 seater 600K Rupiah

    ●Toyota Commuter 15 seater 800K Rupiah

    ● Coaster / Van 18 seater 800K Rupiah

    Rate daily sewa Kereta included :
    ☆ Driver as a vip guide
    ☆ Fuel / Petrol / Minyak
    ☆ Tol / Highway ticket
    ☆ Parking charge
    ☆ 8am to 10pm tour
    ☆ no extra charge if pegi kawah putih crater or tangkuban perahu crater

    ■■ Bus charter
    • 31 Seater New jet bus
    • 47 Seater New jet bus
    • 59 Seater New jet bus


    kenapa ANDA harus harus tempah order dengan saya???

    ✔Berpengalaman luas di dalam bidang pelancongan Bandung
    ✔Perkhidmatan ; layanan yang PANTAS, MESRA, AMANAH, & JUJUR
    ✔BERUSAHA bersungguh-sungguh kepada anda SERVICES ORIENTED
    ✔Pelanggan mesti BERPUAS HATI & GEMBIRA
    ✔Pelanggan akan menjadi KAWAN kepada saya


    TEMPAHAN
    MAS FATURRAHMAN
    WHATSAPP / CALL / TEXT / LINE

    +62 8956 0220 4291
    +62 8956 0220 4291
    +62 8956 0220 4291

    email & fb
    omegajayatour@gmail.com

    tanya shj pun xapa, survey2 dahulu..xsalah pun.. tk mau malu2 yer

    ReplyDelete