Kawan-kawan... Tq friends..

Tuesday, July 30, 2013

nursing pillow cover, boxy pouch, batu seremban and hexagon

Assalam.. hai... dah masuk 10 hari terakhir bulan Ramadhan... semua mesti tengah sibuk... dalam mencari pahala sambil-sambil buat persiapan raya juga.. saya ala kadar je.. kuih raya pun takde lagi ni... sibuk settlekan baju anak4 dulu.. hehe.. last2 minute nanti baru cari kuih raya.. tekak teringin bebenor dengan batang buruk, samperit, kuih dahlia, kerepek bawang, cornflakes dan..dan.. aish... banyak pulak keinginan tekak makcik..puasanya tidak lagi! Huhu...

Hari ni nak cerita pasal projek2 kita menggunakan fabrik yang serupa... alkisahnya beli kain dcomel.. kawan ofis yang ke sana. Saya beli 4 mtr sebab ni saja yang ada dengan design kereta cute2 ni.. tak boleh potong 2 meter dah...tak kisah sangat.. tak rugi beli kain ni kan... hehehe..macam2 boleh buat...

(1) Nursing pillow cover
Nursing pillow ni saya beli online. Kekabu filling.. cover ni mak saya yang jahitkan masa pantang kat kampung aritu..guna zip 18 inci kalo x silap...payah juga buat cover ni sebab nak buat pola dulu.. nasib baik mak yang jahitkan.. kalau harap diriku ini mahu masuk tong ufo! Heheh... mekaceh mak!

(2) My first boxy pouch
Boxy pouch ni saya jahit sendiri.. jahit masa kat kampung jugak... kira langgar pantang dah time ni.. hehe... buat untuk letak segala bedak n minyak n krim Aman untuk bawa ke rumah pengasuh dia.. pouch ni agak cute.. 7 inci je panjang dia.. kalau nak jadikan pencil case pun comel ni... hehe.. tengoklah nanti kalau rajin datang menjengah... hehehe

(3) Daniel's batu seremban
Batu seremban yang 5 biji ni adalah atas permintaan Daniel... bulan puasa ni kan takde aktiviti kat padang untuk PJK. Jadi dia nak bawa batu seremban untuk indoor game... mamanya pun gagah la menjahit... dengan tangan... tapi kejap je mainnya... tak sampai berapa hari pun.. last2 Aman yang buat main lambung2 ke sana ke mari...huhu...

(4) Hexagon kereta
Hexagon ni buat menambah koleksi... sesaja jer... yang tengah hexagon tu saja2 try mengait coaster... dah gian bebenor dengan jarum kait.. hehe.. best gak kait coaster.. tapi belum siap.. baru ada 3 keping... hehe... itu kita tayang bila dah lengkap ek... hehe..

Ok... sekian cerita kain kereta.. pasni kalau nampak lagi projek guna fabrik ni jangan kebosanan ek ek ek.. ada lagi beberapa meter ni... buat quilt pun lepas ni...

Selamat meneruskan ibadah puasa ek...
Jumpa lagi!
Take care!
♡♡♥

16 comments:

  1. Assalam Zila....

    Soooo kreatif nya..... semua siap dengan satu fabrik design yang sama..... nice and lovely!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Assalam kak dee...

      Rasanya kena buat quilt juga dr fabrik ni nanti... hihi..
      Mekaceh kak!

      Delete
  2. Hahahah sempat lagi tu. buat seluar tido lawa gak rasanya.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Seluar tido mmg cantik kak.. hehe... siapa nak tlg jahitkan..? Angkat tgn! Hihi

      Delete
  3. Nanti guna kain sedondon jahitkan sluar basahan anak2.. Sure comel.. Ada lebih lg jahitkan utk papaD skali.., hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. MamaHakimi...seluar pendek utk papaD.. awww...shekshi.... hiihi

      Delete
  4. waaah.. 4 meter, banyak tu.. akak sempat gak beli kain ni, 2 meter.. buat baju je.. akak pun lom pi cari kuih raya lagi... selalu was2 nak beli takut tak sedap.. nak buat sendiri, takdenyee.. hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kak nisa buat baju? Tak tayang pun.. hehe...
      Saya dapat gak beli kuih raya kak..tu pun sbb kuih raya dan baju raya dijual dalam kedai yang sama..haha..bagus kedai tu..senang utk org yg x sempat mcm saya...

      Delete
  5. kumpul2.. cerita sekali yer hihihi.
    akak pun ada kain ni tp warna biru, yg ni lebih cun sbb colourful kan.
    Nampak kemas boxy pouch tuh...
    opss baru tau, budak lelaki pun main batu seremban yer, ingatkan gegirl jer ahaksss

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kak mila..saya ada 1 lg kain ni.. warna lain sikit... tp masih simpan..sayang nak potong... hihi...
      Kak.. niel tu semua pun nak main.. kuat main dia tu... huhu...

      Delete
  6. Zila balas dendam ya, banyaknya projek. :)
    Nak main batu seremban dengan Daniel boleh? Hehe.. tapi aunty Yati main dulu 7 biji, yang 5 biji tak reti.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yati...balas dendam sikit jer... hihi...
      Batu seremban 7 ek... ceper yang 5 kan? Huhu...confuse sudah..

      Delete
  7. wah wah...banyak benor project dia ya

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alahai Noen... projek kecil2an jer...hihi

      Delete
  8. Salam Zila,

    wow, banyak macam project untuk satu kain !
    kapan ya bisa aktif menjahit lagi? Kain-kain di rumah tersimpan rapi di dalam box tak tersentuh, hehe

    Oh ya, sebelum tak sempat, kami sekeluarga mengucapkan "Selamat Hari Raya"
    semoga barokah ALLOH selalu menyertai Zila dan keluarga

    ReplyDelete
    Replies
    1. Assalam Citra,

      Lama kita tak bertegur sapa di alam blog ni... hihi..

      Selamat hari raya untuk Citra sekeluarga juga...maaf zahir dan batin... mesti meriah juga di sana kan..

      Lepas raya nanti menjahit la semula.. kesian kain-kain Citra tu... hihihi ;) ;) ;)

      Delete