Kawan-kawan... Tq friends..

Friday, April 20, 2012

Quilt untuk Fatini

Quilt ni dah lama siap..
Hujung tahun lepas..
Baby Fatini pun dah 6 bulan dah..
Tapi kerana banyak sangat hal, 
maka baru semalam dapat diserahkan quilt ni kepada tuannya..
-Quilt top-
Centre piece adalah panel..
Ini pertama kali buat quilt dengan panel..
Jadi agak mencabar.. sebab bila prewash kain ni macam senget.. 
agak tension saya dengan panel ni..
Kemudian saya tambah pieced border and another solid border..

Selain straight line quilting, saya juga guna decorative stitches
dengan size yang besar untuk quilting..
Konon-kononnya nak menutup la panel yang senget sikit itu..
huhuhuhu
Backing yang penuh bunga-bungaan..
Binding adalah sama dengan border pertama itu.. :)




Semoga Fatini suka quilt yang auntie buat ni..
:)

16 comments:

  1. biar lambat asal ada heheheh

    ReplyDelete
  2. sweet looking quilt! am sure it will be cherished for a long time.

    ReplyDelete
  3. sweet color combination tu...i like :O

    ReplyDelete
  4. Kak Suzie..
    memang tepat sekali kak.. hehe.. ;)

    ReplyDelete
  5. Mamikelate..
    mekaceh..mekaceh..
    manissss... auwwww!!! :)

    ReplyDelete
  6. akak belum pandai bajet kain untuk border yang mixlah.. camna eks. selalu tak even.... terlebihlah, terkuranglah haha, last2 lurus je lah or takyah wat border

    ReplyDelete
  7. Kak Mila..
    Saya pun belum pandai bajet gak untuk border.. selalunya saya buat border dulu.. kalau agak-agak border tu panjang/terlebih, maka saya akan tambah dulu border lain pada center piece untuk jadikan dia ngam ngam untuk pieced border saya.. :D ok tak mcm tu..? hehehe..

    ReplyDelete
  8. zila, fibre dalam quilt ni panggil apa ek? berapa harga dan kat mana leh dapat murah?

    sue - saya budak baru belajar :p

    ReplyDelete
  9. Very nice quilt with sweet colours

    ReplyDelete
  10. Cik Sue...

    Fibre tu kita panggil batting. Selalu beli kat Cottage Patch, Ampang. Kalau Sue tau kedai kat Batu 11, dekat2 dgn BSN tu, dia ada jual jugak batting ni. Dulu pernah nmpk dia jual, tp tak pernah tanya harga.. susah-susah, beli online sajalah.. poslaju dtg hantarkan.. ngeh ngeh ngeh... ;)

    ReplyDelete
  11. Sis Nordzie..

    Tq sis.. :)
    thanks for coming by! :)

    ReplyDelete
  12. salam sis, macamana nk tentukan size tebal yg sesuai untuk batting ye?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Cik Intan, saya pun tak berapa pasti.. kat kedai ada mcm2 saiz.. tapi pada saya yang penting jgn tebal sgt sebab takut tak boleh jalan dgn mesin biasa saya tu..hehe..

      Delete