Kawan-kawan... Tq friends..

Tuesday, June 30, 2015

Ho ho ho #4 : Alhamdulillah setelah 6 bulan menunggu...

Assalamualaikum... sedar tak sedar dah nak pertengahan Ramadhan.. tengok-tengok bulan Jun pun dah sampai ke hujung.. sabar punya sabar rupanya sudah enam bulan projek ho ho ho saya ni.. projek rumah slow and steady namanya.. huhu.. banyak dugaan.. banyak ujian.. banyak mengajar saya macam-macam perkara.. mengajar saya lebih redha.. berlapang dada.. bersabar.. berdoa.. bertawakal.. bertolak ansur.. beralah.. dan macam-macam berr lagi.. hahahaha...

Alhamdulillah.. akhirnya siap juga dapur rumah ini.. projek ho ho ho ni mula awal Januari 2015. Anak-anak start sekolah projek ni kick start.. anak-anak amik report card exam pertengahan tahun baru projek ni siap.hahaha..  Bayangkanlah sepanjang 6 bulan kami hidup dengan rumah bersepah.. barang dalam kotak.. dapur takde sinki pun takde.. makanan beli kat luar.. basuh pinggan dalam tandas.. habuk simen jangan kata.. sampai anak-anak pun dah pandai main vakum dan mop.. sebab asyik tengok mak bapak pegang gadget2 tu tiap kali balik kerja.. haha.. stress?? Ho ho ho.. jangan sebut la.. salah sikit nak bergaduh je kerjanya.. saya la yang paling stress kot.. saya plan nak pindah sementara tapi susah rupanya nak cari rumah sewa untuk beberapa bulan.. kalau ada pun agak mahal.. boleh buat modal untuk benda lain. Huhu.. walau pun begitu.. saya amat bersyukur..Alhamdulillah. Kami bertahan.. anak2 pun tuhan lindungi.. Alhamdulillah... itu yg paling penting sebenarnya.. :) pengalaman ini sedikit sebanyak menambah kematangan diri.. ;) kalau dulu gaduh asyik nak menang.. asyik degil.. cik abe saya kata saya ni degil.. ho ho ho.. saya biasa dengar perkataan tu.. hahaha. Saya tau saya degil.. saya degil dan cerewet.. tapi ada masanya saya juga mengalah.. tapi cakap betul.. dalam mengalah ada kemenangan lain yang tuhan anugerahkan.. hihi.. pengalaman ini juga mengajar saya satu perkara.. bahawa semua ini bersifat sementara.. takde yang kekal pun.. jadi nak buat bertegang urat sangat pun.. tahun depan tengok benda yang kita nak sangat tu punah dah pun.. hahahaa... tak pun benda yang kita taknak tapi pasangan kita nak sangat.. kita pejam mata je la.. paling lama tahan pun lima enam tahun. Panjang umur ada rezeki kita dan kalau kita ingat lagi apa yang kita nak tu.. kita dapatkanlah.. tak rugi mana pun.. hihi...

Dapur saya simple je.. kabinet atas warna putih.. bawah warna hitam.. nengok kat internet dan majalah cantik bebenor tema begini.. hahaha.. tapi bila jadi.. biasa-biasa sahaja.. hahaha.. mungkin angan-angan terlalu tinggi.. tapi bajet tak berapa nak tinggi.. hahaha.. sekali lagi.. jadinya saya bersyukur dengan apa yang dapat ni.. Alhamdulillah..

Backsplash saya ni saya punya lama la berangan.. namanya tak tau apa. Google kata subway tiles.. payah nak cari.. banyak kedai kata takde.. cari punya cari punya cari kawan saya kat Batu Pahat yang bagitau mana nak beli.. haha.. Kedai tiles nama Buimaco.. saya rasa nama penuh dia building material company... miahahaha... pepandai je akak ni.. kikiki..  Kawan saya beli kat Subang dan bagi nama Mr James. Saya contact dia dan dia bagitau ada branch kat Sri Petaling. Phewww...  dekat sikit.. senang nak ke sana.. rupanya tiles ni namanya chamfered tiles. Sekeping dapat RM2.40 tak silap. Kena order dulu tapi tak lama.. 3 ke 4 hari je. Yang kelakar bila survey kedai tiles kat Kajang.. rupanya ada jual.. hahaha... cuma agak mahal beberapa posen.. tapi dekat.. 10 minit je dari rumah... kikiki...  owh ya.. lupa nak bagitau.. tiles pun saya survey sendiri.. beli sendiri.. termasuk tiles table top.. table top konkrit je..  saya pernah duduk dalam kedai tiles sejam dua tapi balik tangan kosong tak beli apa-apa.. hahaha...punya la payah memilih.. desginer tak bertauliah beginilah kan.. lagipun dah beli tak boleh pulang balik.. hahahaa... tiles lantai dapur ni saya pilih ala-ala kayu.. yang ni beli kat super ceramic jalan reko kajang..  rasanya RM5.55 sekeping. Nak letak laminated or timber flooring makcik tak mampu.. dapatlah lantai kayu tipu.. hahaha...

Kabinet belum siap sepenuhnya arini.. nanti dah siap dan kalau rajin kita update ek.. penatnya lahhhaaiii mengemas post renovation.  Rasanya 10 kali mop pun rasa berpasir lagi lantai.. huhu.. arini kita terjah spotlight the mines beli blind dan langsir dapur.. hehe... doakan dapur saya jadi cantik ek.. tak sabar nak masak.. enam bulan tak potong bawang uols.. lama dah tak masak ayam masak kicap untuk anak4.. hahaha... tu je yang pandai pun.. hahaha... ;) hingga jumpa lagi.. selamat menunaikan ibadah di bulan yang mulia ini.. semoga kita semua dalam redha Allah sentiasa.. amin... :)

18 comments:

  1. cantekkknyer daporrr..suke2! semangat nk masak camneh kan hehe..boleh dtg raye camneh..huhu..tp knape smpi setengah taon nk siap kan??huhu..mesti xtahan habuk simen tuh hari2..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pujie.. datanglah pujie.. buat potluck jom.. hihhi... dapur je yang siap pujie.. bahagian depan tangguh lepas raya.. biasalah pujie.. banyak dugaan.. tu yang jadi setengah tahun tu.. huhuhu..

      Delete
  2. canteknya!! hoyeh!!!
    mmg byk dugaan pun kalau nak renovate..penah rasa dah pasal tegang2 urat ngan kontraktor.muaahahaha
    Puan buat open house btau la..kikiki

    ReplyDelete
    Replies
    1. Shima... mmg byk dugaan.. owh.. depan kontraktor cakap elok je shima.. bertegang urat laki bini je ni.. kahkahkah.. open memang open. open untuk potluck.. muahahahaha... ;)

      Delete
    2. hehe.. shima masak sedap... ;)

      Delete
  3. waaaaa.. bestnya dok berangan nak reno dapur jugak.. tapi tak tahu la bila.. suka2222

    ReplyDelete
    Replies
    1. cik yana.. saya pun berangan dekat 7 tahun.. tiap kali jumpa benda yang saya suka saya akan tulis.. sebab takut lupa.. hihihi..

      Delete
  4. Ya Allah.... 6 bulan??? rmh aku punye mil buat renovate cikit jek, seminggu x tahan berabuk semua barang! smpi la ni x siap lg kemas balik.. haha..
    tapi mmg cung la dapo mu mamaD. jeles i!
    ape yg kuar dr dapor ni sure sodap nnti ni.. hehe..
    citer psl tegang urat, teringat aku ko ngan jai.. haha.. tp hsbnd ko cool, jd mmg pelengkap la ko bedua tu.. klu same perangai, ade tebalik dapor tu dibueknye!
    cantik2! bile la aku nk smpi ke dapur cntik ni... ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tu la lunz.. smpai sekarang masih kemas sikit2.. haha.. kisah budak2 kecik dgn si jai tu. Dah tua2 ni gaduh laki bini kejap2 je la.. gaduh2 sayang.. miahahaha.. ;)

      Delete
  5. maaashaAllah....cantiknya dapur dia...jeles tau dapur kita cinonet aje..suka tgk..cantik..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Noen.. dapur kecik senang kemas.. hehe.. saya lama gak dapur kecik yg saya sorang je boleh masuk.. masuk 2 org punggung berlaga2 la... hahaha.. :) mekaceh noen.. sebenarnya dapur ni biasa2 je.. dapur bajet oleh designer tak bertauliah.. hahahaha

      Delete
  6. dugaan bila renovate rumah..hehhe...bab gaduh mmg lumrah , asam garam hihihi....akak pula masa anak2 kecik2....lepas siap mesti masuk ward..asma...tu lagi x tahan....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kan kak.. banyak betul dugaannya... tuhan saja yang tahu.. bab anak sakit tu yg paling saya takut sebenarnya.. kita sakit xpe kan kak.. hehe... ;)

      Delete
  7. Salam Cik. Apa nama kedai kat kajang yg jual subway tiles tu. Thanks in advance ya

    ReplyDelete
    Replies
    1. Chye Leong Jubin Construction Sdn. Bhd.

      Saya rasa yang ini nama kedai dia.. kat jalan reko kajang ek..

      Delete