Kawan-kawan... Tq friends..

Tuesday, December 2, 2014

New love : Belajar menjahit baju kurung pahang..

Assalamualaikum..

Baru jatuh cinta..
Baru sampai seru..
Baru dapat hidayah..
Hehehe..

Selama-lama ni asyik takut.. tak yakin.. terasa susah..

Alhamdulillah
Tuhan izinkan saya
Mempelajari ilmu baharu
Ilmu menjahit baju pula..
Baju kurung pahang..

Masa amik gambar bawah ni.. saya asyik terfikir betapa bangganya lah mak saya tengok anak dia ni.. kembang kempis hidung tengok leher baju ni.. memang kagum sebab tak sangka boleh buat elok.. saya jahit leher baju ni paling risau bab V tu la.. saya takut sangat V terkangkang.. hahahaa...


Cikgu kami ajar dari buat pola baju, jahit baju , pola kain, jahit kain sampailah ke jahit rumah butang leher dan jahit span bahu dan cangkuk segala.. hihiii...

First time saya guna pembaris bengkok ni.. penting gak untuk buat lengkuk hujung lengan dan hujung baju...


Awal2 cikgu dah ajar buat pola leher baju ni... macam senang.. main angguk je macam paham..


Bila balik rumah.. dok fikir sesorang.. aikkk... macam blurr je.. esoknya hari kedua kelas terus minta cikgu ulang siaran.. haha.. terus buat nota.. harap bila nak jahit sendiri menjadi la nanti.. kalau tak kena la roger cikgu.. hahaha...

Inilah gambar anak murid dengan cikgunya yang muda.. hahaha..
Cikgu Rose.. buka kelas kat rumah dia di Presint 18 Putrajaya.. boleh terjah blog cikgu roseinspirationtailor.blogspot.com

Saya dah lama cari geng nak gi kelas ni.. memang tuhan permudahkan.. sahabat sepejabat saya sama minat. Kitorang sanggup cuti tau nak gi belajar menjahit.. semangat tak.. hahaha.. nasib baik dapat cuti.. nasib baik boss memahami.. nasib baik boss kitorang bukan orang yang sama..  dan nasib baik sangat cik abe masing-masing amat memahami dan memberikan keizinan dan restu..hehehe.. memang rezeki..


Minggu lepas semangat gi gulatis.. cari kain cotton yang murah sikit.. nak practice menjahit.. dah pandai nanti nak gi belajar jahit blouse plak.. hehe.. 

Weekend lepas berjaya potong kain yang beli kat gulatis tu.. 
Dan inilah hasilnya pola leher kita yang kedua..

Harap-harap menjadi la bila saya jahit sendiri nanti.. ;) bulan 12 dapat pakai baju baru warna biru.. yeehaaa. . 
Haha.. berangan.. hahaa..

Ooo.. lupa.. kita nak ucap tahniah kepada Kak Mila dari Blog Rimbun tu.. Kak Mila dah selamat melahirkan anak perempuan.. Alhamdulillah.. tahniah dan selamat berpantang kak.. lepas pantang baru boleh menjahit ek.. ;)
  
Jumpa lagi! 
Take care!
♡♥♡♥♡♥

12 comments:

  1. zila,

    Beberapa thn lepas, ina ada jugak gie bljr jahit baju kurung....tp masa tu start with basic...kurung biasa je... hahaha...mmg best...sempat la buat selai baju utk anak sedara....lepas tu....abis semua ke laut....hahaha...ina ni jnis perfectionist....selalu kalau jahit, xberapa lurus....msti senget je...trus fed-up... lagi2 tang nak cantum pesak...

    Truskan usaha anda....pasni blh la tayang baju hasil jahitan sendiri....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ina... ina memang sesuai sangat buat patchwork tau.. dan cs juga..hihi.. jgn lupa tayang juga tau... :) tak sabar aiii... hihihih

      Delete
  2. Best nya Zila! I teringin nak belajar jait baju traditional camni tapi hmmm ntah bila nak pegi kelas tak tau...seronok kan dapat jait baju sendiri?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kak Zura.. memang seronok kak.. tak sangka dapat juga peluang belajar dan jahit baju kurung sendiri.. kembang kempis hidung pakai baju tu last week walaupun badan ku mekar kembang.. hahaha.. saya pun teringin nak belajar buat blouse.. and skirt kembang2.. hehehe...

      Delete
  3. Tahniah Zila! Boleh jahit sendiri baju raya, cayalah! :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yati.. yelah.. saya boleh jahit baju sendiri raya nanti.. thanks yati.. saya tak terfikir langsung.. hihihihi.. ;)

      Delete
  4. puan nnti leh tempah kt ppuan..ekeke

    ReplyDelete
    Replies
    1. Shima.. jom gi belajar pattern lain pulak.. tak yah la tempah shima.. raya 2 tahun lagi pun belum tentu siap.. hahahaha... ;)

      Delete
  5. puan bestnya.. pn beli kain kt gulatis yg mn.. corak mcm kain licin tu semeter RM2 tp x bnyk corak cantik. sy beli yg semeter RM3 kain cotton bolehlah.. coz sy tgh try n error nk jahit Baju Kurung Pahang/Riau. Hope menjadilh.. ehehehehe.. Acuan leher pn dh siap beli senang sikit keje nnti..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aishah.. saya beli yg sepasang RM38 tu.. yg RM3 semeter tu takde yang berkenan plak.. banyak polka dot.. nanti makin comel plak bila saya pakai polka dot tu ha.. hehehe... owh.. acuan leher tu beli kat sapa? saya kena tekap..cikgu bagi pola tu dlm kertas A4.. hihihi.. selamat menjahit Aishah..nanti tayang la... :)

      Delete
  6. Thanks for sharing. Tertarik untuk mempelajari bagaimana cara membuat baju dengan pola baju yang sudah jadi?. Anda bisa mendownload polanya Di Sini. Regards : Fitinline.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thank you the information sis Dwi S :)

      Delete